Centre de baixa exigència Es Gorg

Centre de baixa exigència Es Gorg

El projecte planteja la creació d’un nou centre de baixa exigència a la ciutat d’Eivissa, que disposarà d’un centre de dia, un centre de pernoctació i uns espais administratius per donar suport a persones sense llar de tota l’illa.

Disposarà d’un menjador amb una capacitat per 56 persones, espais de trobada i de tallers així com una sala d’actes polivalents. A més podrà acollir la pernoctació d’entre 35 i 70 persones al centre de nit i compta amb un espai per a emergències amb 24 llits més.

Aquest centre serà un important recurs de suport per a totes les entitats que treballen en les feines d’acompanyament a les persones sense llar ja que els permetrà accedir a prestacions bàsiques que poden complementar l’intervenció social

El programa més públic es desenvolupa en planta baixa mentre que la planta primera es destina a espais administratius i espais de pernoctació. La voluntat és que des del carrer, l’edifici es percebi molt compacte donant confiança i intimitat als seus usuaris. En canvi des de l’interior, la zona de dia s’obre completament a ponent amb grans espais diàfans que es prolonguen cap a l’exterior enjardinat. En la primera planta, la zona de dormitoris disposa d’un pati central molt protegit i tranquil que recorda un antic claustre.

La Resiliència és una característica comú a aquest tipus de persones però, en aquest cas també ha estat un repte en el disseny de l’edifici. Ens trobem en el polígon d’Es Gorg, en l’àrea d’influència del Torrent de sa Llavanera, i degut a la seva proximitat s’ha elaborat un estudi d’inundabilitat per tal de minimitzar els riscos i perills de possibles inundacions per sobtades crescudes del curs fluvial.

S’han tingut molt presents conceptes de sostenibilitat passiva com la compacitat de l’edifici, la inèrcia tèrmica, l’orientació i les proteccions solars. Per exemple, la totalitat de les façanes estan concebudes com una gelosia que proporciona intimitat i protecció solar. Les característiques del subsol, han donat lloc a una estructura molt racional, ordenada i repetitiva, amb una fonamentació profunda.

Tots els materials emprats en el projecte estan pensats des de la durabilitat, la funcionalitat, i la baixa petjada de carboni. Bàsicament es recorre a materials tradicionals, ceràmics d’origen local però utilitzats de forma contemporània. Cromàticament ens movem entre el color blanc trencat i els colors terrossos, rendint homenatge a l’arquitectura popular eivissenca.

LocalitzacióEivissa, Illes Balears
Projecte1r Premi concurs 2021
Superfície1.994 m²
Cost4.962.175 €
PromotorAjuntament d’Eivissa
Col·laboradorsMaria Velázquez, Alicia Torres, Carla Mercadé, Francesco Ogliengo, Ilyass Erraklaouy, Kateryna Grechko, Marc Torrellas, Elena Poropat, arquitectura. Toni Roig, enginyeria. Bernuz-Fernández, estructures. Coderch acústica. Jordina Vidal, Sostenibilitat. Víctor Oteo AT3, pressupost. Roger Torregrossa, inundabilitat.