Casa de la Vila

Casa de la Vila
Sant Pere de Ribes

L’origen de la casa de la Vila es remunta a l’any 1727, quan l’ajuntament va adquirir els terrenys per a construir-hi un hospital. Aquest va ser construït finalment el 1804. El 1833 es va utilitzar com a ajuntament i el 1891-93 es van dur a terme les obres a càrrec de l’arquitecte Bonaventura Pollés Vivó, que va donar lloc a la fesomia actual de l’edifici en les seves parts més nobles.

L’àmbit d’actuació engloba tres edificis: l’edifici de la Casa de la Vila, l’edifici de Can Riba i l’edifici annex

Els dos primers edificis van ser desocupats l’estiu del 2012. El motiu va ser l’afectació de l’estructura de fusta de l’edifici principal per una plaga de tèrmits i corcs.

A la dreta de la Casa de la Vila hi ha un tercer edifici municipal, l’edifici annex, que encara està parcialment en ús en la seva planta segona. Aquest no formava part de l’encàrrec inicial, però es va incorporar durant l’execució del projecte.

Les obres es divideixen en tres fases. La primera fase és la que es troba acabada i en funcionament. És la més important, ja que s’han rehabilitat les 2 primeres plantes de l’edifici principal i ampliat la seva superfície en planta baixa cap a ponent, fruit de l’enderroc de Can Riba. Cal destacar el reforç de l’estructura, la nova distribució d’espais, la millora de l’eficiència energètica i el reciclatge de materials. Es crea un nou nucli vertical a l’interior del cos principal que resol les diferents cotes d’aquest i de l’edifici annex.

La segona fase consistirà en la reforma de l’edifici annex (antic Jutjat de Pau) i la tercera planta del cos principal per a usos administratius. La tercera i última fase consistirà en la urbanització de la nova plaça posterior, donant un nou accés per la cara nord.

LocalitzacióSant Pere de Ribes
Projecte1er Premi concurs 2013
Obra2015–18
Superfície1.765 m²
Cost2.319.227 €
PromotorAjuntament de Sant Pere de Ribes
ConstructorCots i Claret / Closa–Alegret SA
Col·laboradorsMária Canel i Pilar Torres, arquitectura. Bernuz-Fernandez, estructura. Proisotec, enginyeria. Toledo-Villareal, pressupost, seguretat i salut. Eva Villa, direcció d’execució. Manel Gómez, coordinador de seguretat i salut. Ferran Valls, visualització. Rehabilit SL Tractaments fusta i humitats.