Llar d’infants L’Estel

Llar d’infants L’Estel
Palamós

Aquest projecte ha estat una oportunitat única per tal de treballar a fons els conceptes d’impacte ambiental i cicle de vida dels materials. Analitzant el lloc, veiem que disposem d’una massa de plataners (Platanus hispanica) i un sòl de baixa resistència, que implicarà una fonamentació profunda. La primera decisió de projecte va ser posicionar tot el programa en una sola planta, simplificant el sistema constructiu i la fonamentació. L’estratègia de tractament de la vegetació consisteix en mantenir part de l’arbrat del costat sud i crear un nou jardí sobre l’edifici, integrat en la ciutat mitjançant nou hàbitat.

La innovació tecnològica, el baix impacte en els materials i l’eficiència energètica han estat els eixos principals en el desenvolupament del projecte

L’edifici s’auto-protegeix del sol mitjançant porxos i espais intermedis que connecten amb les principals parts del programa: aules i menjador. D’altres mesures com: una arbreda de fulla caduca, una coberta verda amb aljub d’aigua, forjat sanitari, grans porxos, ventilació creuada natural potenciada pels lluernaris centrals (efecte xemeneia), plaques solars per l’aigua calenta sanitària i el terra radiant, etc.

La construcció és totalment industrialitzada i desmuntable. Els elements prefabricats són diversos, des de l’estructura (que es deixa vista), els forjats de plaques alveolars, o la façana de pannells de formigó acolorit. Les instal·lacions són vistes i els fals sostres apareixen puntualment com elements despenjats de formes geomètriques i colors bàsics perfectament reconeixibles pels infants. Es prenen importants mesures passives d’estalvi energètic.

LocalitzacióPalamós
Projecte1r premi concurs 2004
Obra2006–2007
Superfície1.280 m²
Cost1.678.507 €
PromotorAjuntament de Palamós
ConstructorImaga Proyectos y Construcciones SA
Col·laboradorsSergio Lopez, arquitectura. Xavier Aguado, estructura. Proisotec, instal·lacions. MIF, pressupost, direcció d’execució i coord sis. Starp, fotografia.
PublicacionsLa Proa