El portal de Puigpelat

El portal de Puigpelat

El projecte se situa en l’antic accés al recinte emmurallat del segle XII de Puigpelat anomenat popularment “El Portal”. El municipi es troba damunt d’un turó sobre la plana de l’Alt camp, amb magnífiques vistes sobre les vinyes i el camp de Tarragona.

Es tracta d’una actuació de reforma de l’espai exterior del portal (doble arc de pedra, romà i gòtic) que salva el desnivell entre la població i els camps de conreu inferiors. Aquest accés es trobaba força degradat pel mateix pas del temps i per una prècaria xarca de desguàs que ha anat malmetent els paviments i el mur de contenció existents.

S’ha suavitzat notablement el pendent de les antigues escales mitjançant rampes graonades que neixen des dels dos extrems del mur. Aquest té una geometria corba amb dos accessos extrems i un mirador central de més amplada en la part superior. 

Emfatitzem la potent geometria del mur mitjançant un coronament inclinat d’acer que esdevé un còmode recolzament per contemplar les vinyes.

La pedra natural del lloc, els paviments de llambordes de formigó color terrós, estucats granes i remats d’acer corten s’integren cròmaticament en l’entorn. Aquests materials s’han escollit especialment per la seva durabilitat i per l’escàs manteniment. Una acurada il·luminació i un mínim enjardinament consoliden un espai agradable i sense artificialitats innesesàries.

LocalitzacióPuigpelat, Tarragona
Projecte2005
Obra2006-07
Superfície300 m²
Cost120.225 €
PromotorAjuntament de Puigpelat i Diputació de Tarragona
ConstructorFulgencio Villar SL
Col·laboradorsSergio López, arquitectura. MIF, pressupost. BM Lighting Design, il·luminació.
PublicacionsObra seleccionada 5a Biennal d’arquitectura Alejandro de la Sota.