Plaça de Can Mario

Plaça de Can Mario
Palafrugell

Ocupant un punt de màxima centralitat, s’ha recuperat pel poble de Palafrugell l’illa de la fàbrica Miquel&Vincke Armstrong, important i antiga fàbrica surera coneguda popularment amb el nom de Can Mario, que conserva edificis de gran valor artístic i arquitectònic, amb elements modernistes i presidits per l’emblemàtica Torre de les Aigües, catalogada com a BCIN bé cultural d’interès nacional.

El projecte parteix de la interpretació i adaptació topogràfica de l’entorn generant propostes topològiques que resolen els diferents nivells dels carrers, accessos a equipaments museístics, aparcament soterrat i a la torre modernista. En aquest últim accés volem conservar la màgia d’allò que fins ara era inaccessible i per això hi accedim per un plec, a través d’un conducte sota el prat, en penombra, per descobrir – a mesura que comencem l’ascens per l’escala de caragol- la llum i la posició tant dins de l’espai públic com en el context de la població. Des de dalt de la torre es descobreix una magnífica perspectiva de la vila i del paisatge empordanès.

El projecte treballa el conjunt de l’espai públic adequant-lo a una gran complexitat tant programàtica com topogràfica, tot creant noves relacions amb el teixit urbà

Actualment la plaça ha esdevingut un motor per al municipi i un eix vertebrador a nivell cultural i patrimonial. També funciona com a museu a l’aire lliure gràcies als museus de la Fundació Vila Casas, Museu del Suro i el Centre d’interpretació del dipòsit modernista de can Mario.

LocalitzacióPalafrugell
Projecte2001–2003
Obra2003–2005
Superfície9.776 m²
Cost2.052.170 €
PromotorAjuntament de Palafrugell
ConstructorArgon / Construccions Massachs
Col·laboradorsPere Largo, instal·lacions.  Jordi Colom, pressupost i coordinador de seguretat i salut. Manel Colominas, paisatgista. Joan Saball, gestió d’obra. Teresa Mirada i mipmarí, fotografia.